toneelstukken

Eczeem

komedie

2 M – 2 V

Titel: Eczeem
Auteur: Aris Bremer
Genre: Blijspel
Speelgroep: 2 vrouwen, 2 mannen
Speelduur: ca 40 min.
Decor: Hal met voordeur, trapopgang, toiletdeur
Uitgave: 1991, Vink nr. 760
tel 0725112407; info@toneeluitgeverijvink.nl
N.C.A.: nr. 56509
Fries vertaling van Betty Schilstra: Ekseem  Vink nr 28658
België: via Toneelfonds J. Janssens Antwerpen
Tel  +32 (0)3 3664400   info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Die dag komt de vierde schilder de voordeur vernissen. Het deftige, maar superzuinige echtpaar Jonker heeft alle vorige resultaten afgekeurd. Mevrouw legt pijnlijk precies kranten op de vloer want schilders knoeien. Dochter Johanna, door Pa thuisgehaald om rustig voor een tentamen te studeren, wordt ook ingeschakeld. Zij is in gedachte echter meer bij het plaatselijke jaarfeest.Peter is de zoon van de schildersbaas. Aan de deur mankeert niets, ziet hij zo. Zodra het echtpaar verdwenen is neemt hij er dan ook zijn gemak van. Johanna betrapt hem daarbij, maar die deur zal haar een zorg zijn. Ze kennen elkaar namelijk goed. Heel goed. Aan een prille romance is vorig jaar abrupt een eind gekomen. Zij wil met Peter daarover praten. Maar haar ouders storen hen.

Meneer wil dat Peter gratis nog wat karweitjes doet. De lijst van zijn vaders portret dient gelakt. Deze had als wethouder zijn stempel gedrukt op het plaatsje. Peter’s familie heeft nare herinneringen aan de man. Jonker bedenkt dan nog dat de houten w.c.bril ook wat kaal wordt. Als hij nog wat lak over heeft……

Peter doet wat hem gevraagd wordt. Johanna verwijt hem zijn volgzaamheid. Hij verdedigt zich, hij is nu ondernemer. Verwijten vliegen over en weer. Voordat ze het uit kunnen praten grijpt mevrouw in. Johanna moet boven studeren. Maar Peter’s wraak is zoet. Hij grijpt niet in als mevrouw op het toilet gaat zitten.

Jonker vraagt hoe zijn vrouw vernis van haar “handen” kan krijgen. Hij geeft hem peut mee. De grap is voor hem nog niet af. Hij waarschuwt voor het schilderseczeem bij het gebruik van het oplosmiddel op tere delen. Op zijn advies vliegt Jonker naar boven met de botervloot. Alleen dik insmeren met “dure” echte roomboter helpt, verzint Peter.

Johanna vertelt dat haar ouders elkaar anders nooit aanraken. Wat op dat moment boven hun hoofden gebeurt is daarom heel uniek. Ze besluiten die twee boven niet te storen. Ze grijpen hun kans en gaan samen naar het jaarfeest.

personen:

Mevrouw: ca 45 jr
Meneer: ca 45 jr
Johanna: hun dochter, ca 20 jr
Peter: schilder, ca 20 jr

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print