toneelstukken

Uit met de bruid

kolderkomedie

5 V

Titel: Uit met de bruid
Auteur: Aris Bremer
Genre: Komische eenakter
Duur: ca 30 min.
Cast: 5 vrouwen
Uitgave: Toneeluitgeverij Vink onder nr 28901
Tel 02 5112407  info@toneeluitgeverijvink.nl
België: via Toneelfonds J. Janssens   Antwerpen
Tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Het is niet het eerste huwelijk van Ans, de eerste twee liepen uit op een scheiding. Haar aanstaande, Floris, is dominant en rechtlijnig, het type man waar ze altijd op valt. Haar hartsvriendinnen (Sonja en Marit) wilden de bruid verrassen met een vrijgezellenfeest en hebben Colette via de website UITMETDEBRUID.NL ingeschakeld om dat te organiseren. Ondanks haar tegenzin en angst voor het oordeel van Floris heeft de bruid zich laten overhalen en ook Gerda, een zus van de bruidegom, is mee de stad ingegaan. Het vrijgezellenfeest is daar volledig uit de hand gelopen.

Nu zitten de vijf vrouwen op het politiebureau om verhoord te worden over een incident waarbij de dronken bruid met de illusionist Hans Klok te water raakte. Ze wachten daar, bizar uitgedost, en maken ruzie over de schuldvraag. Felle verwijten en boze blikken vullen het lokaal. Ook speelt de angst voor de reacties van hun partners een rol en dat geldt vooral voor de ongelukkige bruid.

De sfeer verandert als blijkt dat Colette alles heeft gefilmd en op de social media heeft gepost. De vriendinnen bekijken het filmpje op You Tube en reageren opgewonden. Ze vergeten hun onmin al als blijkt dat het filmpje een enorm aantal views scoort. Ze worden beroemd! Er komen verzoeken van journalisten en televisieprogramma’s binnen. Als ze worden vrijgelaten weten ze dat buiten hun partners wachten. Ook die ruiken het grote geld.

Maar de bruid blijft zielig achter en krijgt haar Floris aan de telefoon. De boze bruidegom annuleert de bruiloft. Zijn zus weet de treurende Ans te troosten met tot dan verzwegen eerdere misstappen van Floris. De man deugt niet: Ans is zonder bruidegom veel beter uit dan als bruid.

personen:

ANS: voor de derde keer bruid, onzeker en gevoelig
GERDA: oudere zus van de bruidegom, nuchter en kortaf
SONJA: vriendin van Ans, impulsief en oppervlakkig
MARIT: vriendin van Ans, uitbundig en jaloers
COLETTE: van www.uitmetdebruid.nl, zakelijk ego

De leeftijd van de dames kan variëren van 30 tot 55 jaar

situatie:

Een kale wachtkamer van een politiebureau met even kaal meubilair: stoelen en/of een houten bank en een laag tafeltje. TL-licht. Een enkel politiebericht aan de wand.
Links gaat men naar de verhoorkamers en gang met toiletten
Rechts gaat men naar de buitendeuren.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print