toneelstukken

Heer Kraai in Luiletterland

Kinder-/familietoneel

9 pers.

Titel: Heer Kraai in Luiletterland
Auteur: Aris Bremer
Speelduur: ca 75 min.
Speelgroep: 9 personen
Decor: drukkerij, bureau, werktafels, technisch paneel
Uitgave: 1993, Vink nr. 9022
tel 0725112407; info@toneeluitgeverijvink.nl
N.H.C.A.: nr 6672
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400 info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

De deftige Heer Kraai is in opdracht van Keizer-Tovenaar Magibold onderweg naar Luiletterland. Hij heeft een diskette bij zich om de nieuwe computer van de drukkerij op te starten. Magibold heeft zijn toverkracht gebruikt om te zorgen dat de inwoners van dit deel van zijn land eindelijk leren lezen.Op de drukkerij werken Ytje en Zetje aan de krant van die dag. Omdat ze niet kunnen lezen is het onzin wat ze drukken. De cheffin, mevrouw Bladwijs, is in alle staten door het aanstaande deftige bezoek. Ze jaagt de letterknechten op, maar is zelf vergeten Heer Kraai van het station te halen.

Drie boeven Pieff, Paff en Poeff, die al eerder Heer Kraai dwars hebben gezeten, overvallen hem. Zij ontnemen hem zijn tekenen van waardigheid en de diskette met toverkracht.
Heer Kraai, zonder bril bijna blind, vlucht naar de drukkerij. Mevrouw Bladwijs gelooft niet dat deze haveloze figuur de verwachte bezoeker is en zet Heer Kraai aan het stempelen.

Pieff doet zich voor als Heer Kraai en heeft zijn maten, de dikke domme Poeff en de laffe Paff, benoemd tot secretaris en commissaris. Bladwijs wringt zich in alle bochten om het de heren naar de zin te maken. Ytje en Zetje vertrouwen het niet en hebben Kraai verstopt. Ze zitten de boeven zo dwars dat Bladwijs de knechten opsluit. Ook Heer Kraai wordt gevonden en achter tralies geborgen. Het grote moment komt dat Pieff de nieuwe zetmachine gaat starten. Hij denkt over de toverkracht te kunnen beschikken en op zijn minst geld te kunnen drukken. Zijn vrienden worden zo nerveus van de toverkracht dat Pieff uit zijn rol valt. Mevrouw Bladwijs is verbijsterd en kan niet voorkomen dat de machine gestart wordt.

Pieff doet dit echter ondeskundig. Geen geld rolt eruit, maar een kogelrond wezentje, de Pretletter. Ze proberen deze te grijpen, maar dat weet Bladwijs te voorkomen. Zelf raakt ze wel achter de tralies.

De boeven krijgen het druk met het vangen van de ongrijpbare Pretletter. Paff en Poeff laten zich in de luren leggen door de praatjes van Ytje en Zetje en de slimmigheid van de Pretletter. Tijdens een dolle scène raken ze zelf achter slot en grendel. Alleen Pieff is nog op vrije voeten. Hij heeft Bladwijs in de bezemkast opgesloten en probeert in haar kleding alsnog de macht over te nemen. Maar de toverkracht in de zetmachine verijdelt dit definitief. Magibold verschijnt. Niet voor het eerst, want hij was ook Pretletter. In zijn ware gedaante zorgt de Keizer-Tovenaar voor een passende straf voor de drie boeven, voor een beloning voor trouwe onderdanen en voor een Luiletterland waar gelezen kan worden.

personen:

Heer Kraai
Mevrouw Bladwijs: directeur krant van Luiletterland
Ytje / Zetje: letterknechten
Pieff / Paff / Poeff: boeven
Pretletter: raadselachtig wezen
Magibold: keizer-tovenaar

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print