toneelstukken

Heer Kraai Knipoog en het Kinderslot

Kinder-/familietoneel

9 pers.

Titel: Heer Kraai, Knipoog en het Kinderslot
Auteur: Aris Bremer
Speelduur: ca 75 min.
Speelgroep: 8 à 9 personen
Decor: Zaal in het Kinderslot, voortoneel: struikgewas
Uitgave: 2001, Vink onder nr 9208
tel 0725112407; info@toneeluitgeverijvink.nl
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Heer Kraai is verdrietig. De oude wijze Magibold is niet meer. Het rijk en zijn bewoners zijn helemaal in de war. Heer Kraai moet nu op reis naar het verre Kinderslot waar al eeuwenlang de toekomstige Keizer Tovenaar op zijn tijd wacht. Hij zal de nodige toverkracht moeten overbrengen naar Magidop. De reis zal zwaar zijn voor zo een deftig heer, vooral ook omdat in de chaos ook de gevangenpoorten zijn opengegaan.

Waar Kraai bang voor is, gebeurt: Pieff, Paff en Poeff, zijn drie oude vijanden, zitten natuurlijk weer achter de felbegeerde toverkracht van Magibold aan. Pieff is de onbetwiste baas, Paff is laf en slijmt en Poeff is op een goedige manier dom met zijn onafscheidelijke knuffel Bonkie-Bonkie. Ze komen erachter dat de toverkracht is verborgen in de Knipoog van Magibold. Stiekem knippen ze dat oog uit het portret in het paleis, stelen de landkaart, en gaan op weg naar het Kinderslot. Eén ding hebben ze verkeerd begrepen: dat uitgeknipte oog heeft geen betekenis. Mannetje Knipoog, de zonderlinge chauffeur van Kraai met zijn krakende wagen, die heeft de onmisbare magische kracht. Onderweg moeten de boeven dat transport saboteren om toch als eerste bij het Kinderslot aan te komen.

In het Kinderslot waken al eeuwen de Drie Heerlijke Heksen: Anna, Hanna en Johanna over het flakkerend lichtje van Magidop in zijn afgesloten ver Deze dag laait het vuurtje op als teken dat er iets staat te gebeuren. Er komt bezoek en dat kan alleen maar betekenen dat de tijd voor Magidop is aangebroken.

Pieff doet zich voor als Groot Generaal. De Heksen geloven dit, opgewonden als ze zijn door het herenbezoek. Ze geloven ook de leugens over een diefachtige kraai die Magidop komt belagen. Als Heer Kraai arriveert bevriezen zij hem onmiddellijk met de magische ijsdans. Pieff probeert Magidop te wekken met zijn “knipoog” maar dat mislukt, het vuurtje gaat zelfs uit.

Mannetje Knipoog weet het vuur weer aan te wakkeren en gebruikt daar de knuffel van Poeff voor. Heer Kraai smelt want het goede blijft niet bevroren. De boeven vallen door de mand: Paff en Poeff worden op hun beurt bevroren. Pieff probeert door een gijzeling van Heer Kraai zijn kansen nog te keren. Zijn hulpen moeten ontdooid maar dat helpt niet want alleen het goede in Paff en Poeff blijft over. Zij bevrijden Heer Kraai en Mannetje Knipoog zorgt op een magische manier voor het tot leven komen van de nieuwe Keizer Tovenaar. Tot verrassing van iedereen en vooral van Poeff is Magidop het evenbeeld van de knuffelpop Bonkie-Bonkie.

personen:

Heer Kraai : Groot-Generaal aan het hof van Keizer Tovenaar Magibold. Bijziend en bijzonder deftig, trouw en onhandig
Anna, Hanna en Johanna: de drie Heerlijke Heksen in het Kinderslot
Pieff, Paff en Poeff: de drie boeven, resp. de baas, de slijmerd en de dommerd
Knipoog: Bijdehand maar raadselachtig wezen
Magidop: Aanstaande Keizer Tovenaar

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print