toneelstukken

Kroes en de Kruimeldiefjes

Kinder-/familiestuk

10 pers.

Titel: Kroes en de Kruimeldiefjes
Auteur: Aris Bremer
Speelduur: ca 60 min.
Speelgroep: 10 personen (<10> door variatie aantal kruismuisjes)
Decor: rechts deel bakkerij, links deel kruimeldorp
Uitgave: Toneeluitgeverij Vink  onder nr.28088
Tel. 072 5112407   info@toneeluitgeverijvink.nl
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

De taarten van bakker Blom zijn wereldberoemd en de vrolijke bakkersleerling Kroes vindt het heerlijk om in “De Zoete Hap” te werken. Ook de bewoners van het Kruimeldorp zijn dol op alles wat daar gebakken wordt. Ze zijn arm en schuw maar hun kinderen zijn zo hongerig dat ze elke nacht de huizen van de stad binnenkruipen om de kruimels van de vloer mee te nemen. Blom en Kroes strooien elke avond extra kruimels voor die “Kruimeldiefjes” en elke morgen vinden ze de vloeren schoon.

Prins Holle Bolle van het paleis is behalve gek op gamen ook dol op de taarten van Blom en stuurt zijn valse dienaar Spies steeds om die te bestellen. Maar betaald heeft hij die nog nooit. Mevrouw Dikkedien is een beter klant, zij betaalt wel. Haar taart zijn ze aan het afmaken als Spies en de Prins die lekkernij komen opeisen. Blom weigert: eerst de rekening betalen.

Spies bedenkt een gemeen plan om de taart toch te bemachtigen. De Kruimeldiefjes wonen in huisjes van de Prins en hij dwingt ze chips in de oren te dragen. Zonder dat ze dat weten stuurt hij ze met zijn controller naar de bakkerij om de taart van Dikkedien te stelen. Bakker Blom heeft nu wel een heel groot probleem.

Kroes is gelukkig nog slimmer en lost het probleem op. Hij maakt gebruik van de gulzigheid van Holle Bolle en Spies. Het resultaat is dat bij beiden een chip in hun maag belandt waardoor ze op afstand bestuurbaar zijn. En reken er maar op dat Kroes op die manier voor een goed en smakelijk einde zorgt.

personen:

KROES: de o zo slimme leerling taartenbakker v
BLOM: de o zo beroemde taartenbakker v of m
DIKKEDIEN: de o zo dikke dame met hoogtevrees v
HOLLE BOLLE: de o zo gulzige prins met controller m
SPIES: de o zo valse dienaar van de prins m of v
en KRUIMELDIEFJES m of v
KRUIM: de o zo eerlijke burgemeester van Kruimeldorp
KRIM, KRAM, KREM, KROM: de o zo hongerige Kruimeldiefjes

(het aantal kruimeldiefjes kan naar behoefte naar boven of beneden bijgesteld worden door de korte tekstjes anders te verdelen)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print