toneelstukken

Schrikbaard, Suikerspin en de vijfling

kinder/familiestuk

11 pers.

Titel:  Schrikbaard, Suikerspin en de Vijfling
Auteur: Aris Bremer
Speelduur: ca 75 min.
Speelgroep: 11 pers.
Decor: duin, uitkijkpost, boerderij
Uitgave: Toneeluitgeverij Vink onder nr 9435
tel 072 5112407  info@toneeluitgeverijvink.nl
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Op het schapeneiland Vrijland is een vijfling geboren. Deze bijzondere gebeurtenis trekt de aandacht van Koning Schrikbaard en Koningin Suikerspin. Het vorstenpaar is al jaren zeer slecht gehumeurd want er zijn nog steeds geen prinsjes of prinsesjes geboren. Niemand heeft hen ook ooit durven vertellen hoe kinderen ter wereld komen. Schrikbaard dreigt bij elke tegenspraak met zijn schrikzwaard koppen te laten rollen en Suikerspin is bepaald niet zo zoet als haar naam doet vermoeden. Minister Punt, Hofarts Bitter en Komma de kamenierster houden ook liever hun hoofd op het lijf en raden aan de vijfling van Vrijland te halen. Ondanks de zeeziekte van de Koning wordt een vaartocht naar het verre eiland ondernomen.

Met aan het roer de onervaren lichtmatroos Plons lijdt De Gouden Draak echter schipbreuk. Vanaf zijn uitkijkpost wordt dit gezien door Kriek de Veerman. Eenmaal aan wal gaat het vorstenpaar met gevolg gehavend op zoek naar die vijfling om die mee te voeren naar het paleis.

Wat zij niet weten is dat het niet om vijf baby’s gaat maar om vijf lammetjes van één moederschaap. Boerin Bets heeft het er druk mee. Haar kinderen Bink en Griet spijbelen tegen de zin van Juf Klaartje van school om de vijf de fles te geven.

De Vrijlanders zetten alles op alles om het hoge bezoek te misleiden en lang lukt dit ook. Maar het eiland is niet groot, uiteindelijk ontdekken de bezoekers waar de Vijfling is verstopt. Gelukkig raken de bezoekers verwikkeld in een onderlinge strijd om het schrikzwaard en het bijhorend Koningschap.

Dan wordt duidelijk dat het om vijf lammetjes gaat. Schrikbaard en Suikerspin smelten als zij een wolletje de fles mogen geven. Terwijl de andere ruziemakers naar de veerboot worden gedreven krijgt moeder Bets gelegenheid om in alle rust aan vorst en vorstin uit te leggen hoe de kinderen op de wereld komen.

personen:

Vrijlanders: veelal in wollen kleding

Bink: jongen, zoon van Bets 
Griet : meisje, dochter van Bets 
Bets: schapenboerin
Klaartje: onderwijzeres
Kriek: veerman

Bezoekers: kleding duidt de functie aan

Schrikbaard: koning 
Suikerspin: koningin
Punt: minister 
Komma: kamenierster
Bitter: hofarts
Plons: lichtmatroos

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print