toneelstukken

Smiksmorrel (zeer) Speciaal

Kinder-/familietoneel

7 pers.

Titel: Smiksmorrel (zeer) Speciaal
Auteur: Aris Bremer
Speelduur: ca 90 min. 2 bedrijven
Speelgroep: 7 spelers
Decor: Terras van het Smikkelpaleis
Uitgave: 1990, Toneelcentrale onder nr. 1139
N.H.C.A. nr 6551
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Koekenbakker Karkapa is van de aardbodem verdwenen. Voor het plaatsje Smik aan de rivier de Smorrel is dit een ramp. Niet alleen omdat ze zijn overheerlijke bakkunsten zullen missen, maar vooral omdat de volgende dag de jaarlijkse landelijke wedstrijden om de Smikkelbeker worden gehouden.

Nu zal zijn zoon Karkason, die eigenlijk niets van bakken wil weten, de eer hoog moeten houden. Veel kans heeft hij niet, want een Moemoebakker uit het verre Moemenië moet heel goed zijn.
Karkason experimenteert samen met het keukenmeisje Bas van de Afwas.

Maar wat ze ook doen, de resultaten zijn niet te eten. Tegen het verbod van zijn vader in gebruikt Karkason dan iets van het gevaarlijke Sluipkruid in een recept. Als hij zijn “Smiksmorrel” proeft is hij het eerste slachtoffer van dit wonderlijke kruid. De verlegen jongen verandert in een agressieve macho. De snelle reporter Otto Klep, die in de stad is voor een rechtstreeks verslag van de bakwedstrijden, verjaagt hij van zijn terras. Zijn medewerkster Debby Decibel, die het evenement op zal luisteren met een discoshow, ontspringt de dans.

De deftige dames van de jury, van der Kloet en Elpenbeen, die zichzelf trakteren, krijgen echter het Sluipkruid wel binnen. Van hun deftige waardigheid blijft niet veel meer over. En omdat het kruid verslavend werkt en groene uitslag geeft is het leed niet te overzien. De wedstrijddag verloopt chaotisch. Er wordt gevochten om het Sluipkruid. De uitzendingen lopen in de war. De Tv-ploeg komt niet en ook de dansgroep van Debby blijft weg. De jury ziet groen van ellende en doet niets dan ruzie maken

En de Moemoes zijn zo lekker dat Karkason geen schijn van kans lijkt te hebben. Net voor de bakwedstrijd begint is Rino zo sportief om Karkason een belangrijke tip te geven. En Bas van de Afwas heeft iets belangrijks ontdekt. Verrassend is dat beide baksels geheel identiek zijn. Een Smiksmorreltaart versierd met met Moemoes.

De deelnemers hadden samengewerkt. Iedereen eet met smaak. Belangrijk is ook dat er knoflook in verwerkt is en dat is hét tegengift tegen het Sluipkruid. De nu weer deftige jurydames kunnen niet besluiten waar de Beker dit jaar heengaat. Dit hoeft ook niet want hij blijft zondermeer in de stad, want Rino blijkt de vermomde Karkapapa te zijn. De oude bakker had zo zijn zoon op de proef willen stellen. Alle reden voor een groot feest in Smik aan de Smorrel

personen:

Otto Klep : snelle reporter
Bas van de Afwas: klein en vlug meisje, hulp van:
Karkason: jonge en onervaren Smiksmorrelbakker
van der Kloet
en Elpenbeen : twee deftige dames van de jury
Debby Decibel : swingende disco-ster
Rino Ceroz : oude Moemoe-bakker uit Moemenie

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print