toneelstukken

Barbara en de Snode Snorren

kolderkomedie

2-6 M – 6 V

Titel: Barbara en de Snode Snorren
Auteur: Aris Bremer
Genre: Kolderkomedie in 4 bedrijven
Speelgroep: 6 vrouwen, minim. 2 mannen, dubbelrollen
Speelduur: ca 110 min.
Decor: De werkkamer van een consulaat in de tropen
Uitgave 1992, Vink nr. 1973
Tel 072 5112407;
info@toneeluitgeverijvink.nl ;
N.C.A.: nr. 6501
België: via Toneelfonds J. Janssens te Antwerpen
Tel +32 (0)3 3664400 info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Het is Koninginnedag. Dit wordt tijdens een receptie feestelijk herdacht op het consulaat op Buluquappa. Buluquappa (Boeloekwappa) is een vrijwel vergeten, vroegere kolonie van Nederland, ergens voor de Midden- Amerikaanse kust. Het is er politiek onrustig. De familie Brocco voert er een schrikbewind, maar het broeit onder de bevolking. Ook letterlijk leeft men er op een vulkaan: de berg Bulu-Bulu heet dood te zijn, maar ook daar broeit iets.

Boudewijn Kromwel, de consul, altijd bezig met zijn spinnencollectie, wordt opgeschrikt door een auto die pardoes tegen zijn gevel rijdt. Automobile, de oudste van de 27 zonen van de stokoude dictator Antico Brocco, overleeft deze aanslag niet.

De vurige Barbara spijt het dat het niet door haar hand is gebeurd. Zij is wees en werkt als beschermelinge van Boudewijn op het consulaat. Ze hoopt tijdens de receptie af te rekenen met de hele familie Brocco. Maar de hele dag zijn de besnorde zonen Brocco de vrijheidstrijdster voor. Ze schakelen namelijk elkaar zelf een voor een uit op zoek naar het testament van de oude Antico, die zijn einde voelt naderen.

Madelief Kromwel, de dominante moeder, hoopt op deze dag haar zoon te koppelen. Ze denkt paranormaal begaafd te zijn en heeft gezien dat haar zoon die dag zijn vrouw zal vinden. Ze heeft daarom bezoek uit Nederland geregeld. Haar advertentie is echter verkeerd begrepen. De bezoekster is de mollige Molly Dropstein, die meer geïnteresseerd is in vulkanen dan in mannen. Zij ontdekt dat de vulkaan op uitbarsten staat, maar iedereen heeft het te druk met andere zaken.

Mona en Lisa, Miss Tweeling van Nederland, zijn voor Missverkiezingen op het eiland. Zij leggen het aan met de tweeling Brocco, die ze als juryleden voor zich willen winnen. Maar deze Snorren op hun beurt jagen op Barbara. Barbara duikt onder. Boudewijn ziet ondertussen steeds meer in Molly. Toch ziet de toekomst er donker uit. De resterende Broccos belegeren het consulaat en de vulkaan staat op uitbarsten.

Barbara brengt uitkomst. Zij laat door een explosie de lava de zee instromen. Boudewijn en Molly weerstaan de vijand en de laatste Broccos verlaten het eiland. Het testament van Antico wordt gevonden. En terwijl Buluquappa feest viert, Boudewijn zijn Molly in de armen sluit, Madelief uit haar bol gaat, leest Barbara wie Antico zegt dat zij is…. maar heeft Antico gelijk? Het testament van Antico wordt gevonden.

En terwijl Buluquappa feest viert, Boudewijn zijn Molly in de armen sluit, Madelief uit haar bol gaat, leest Barbara wie Antico zegt dat zij is…. maar heeft Antico gelijk?

personen:

Barbara: ca 20 jaar, plaatselijke militante, vurig en mooi
Boudewijn Kromwel: ca 45 jaar, consul, ongetrouwd en onhandig
Madelief Kromwel: 60+, dominante moeder van Boudewijn, paranormaal begaafd
Molly Dropstein:  ca 30 jaar, mooie en mollige vulkanologe
Mona en Lisa: 20-25 jaar, een-eiige Miss Tweeling,
Antico Brocco: bijna 100 jaar, diktator van Buluquappa
Van zijn 27 zonen verschijnen (in dubbelrollen) op het toneel:
Automobile, Cezare, Domini, Extra, Finito, Gemini en Gemaxi, Heraldo en Imposante