toneelstukken

Bed & Bonje

blijspel

Titel: Bed & Bonje
Auteur: Aris Bremer
Genre: blijspel
Duur: ca 105 min.
Cast: 3 vrouwen, 2 mannen
Uitgever: toneeluitgeverij Vink , binnenkort uit onder nr 28391
Tel. 072 5112407   info@toneeluitgeverijvink.nl
Friese vertaling:  van Betty Schilstra:  B & B Mei Trammelant  Vink. nr. 28657
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
Tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Uit een museum is een kostbaar schilderij van Frederik de Grote gestolen. Een paar dagen later is één verdachte, Fred Mereboer, gearresteerd, maar bij hem werd het doek niet aangetroffen. De identiteit van de twee andere inbrekers is de politie onbekend.

Fien en Herman, zestigers, bieden in hun eenvoudige woning tegen geringe betaling bed, bad en brood aan Vrienden op de Fiets. Fien heeft zo wat om handen, terwijl Herman zich fanatiek bezig houdt met het uitzoeken van de stamboom van zijn familie, de Mereboers.
De veel jongere Claudia en Barry maken die dag en nacht gretig misbruik van de geboden gastvrijheid. Het zijn de twee mededaders die denken dat ergens op dit adres het doek te vinden is. Ze dringen zich op aan het oudere echtpaar Mereboer, dat zegt kinderloos te zijn. De gasten weten echter bijna zeker dat het de ouders van hun criminele maat Fred zijn. Dat vermoeden wordt nog versterkt door wat ze van de loslippige buurvrouw Trui over ene Fred vernemen.

Wat zij niet weten is dat Trui en Fien een hobby delen, ze verzorgen met veel passie op de aangrenzende zolderkamers elk een fret. Moer heet het dier van Trui en die van Fien… inderdaad, Fred. Helaas is de geplande voortplanting van beide huisdieren tot nu niet gelukt. Wie van de twee beestjes daarin tekort schiet is de prangende vraag. Enig onmin tussen de buurvrouwen is echter wel het gevolg.

Het criminele stel wil beslist weten waar het schilderij is verstopt en een avond en nacht volgen vol intriges, misverstanden, flirtpartijen, gewelddadigheden en alcohol.
Gelukkig brengt de dag daarop een ochtend waarin de daders door de mand vallen, de buren hun ruzie bijleggen, de fretten zich hebben vermenigvuldigd en Herman zich rijk weet met een Frederik de Grote die zich laat zien.

personen:

Herman Mereboer: ca 60 jaar, gepensioneerd heer met stamboom
Fien Mereboer: ca 60 jaar, zijn echtgenote met onvervulde verlangens
Barry Lanser: ca 35 jaar, de doortrapte gast
Claudia Dubois: ca 35 jaar, zijn minstens zo doortrapte vriendin
Trui de Wit: ca 50 jaar, de nieuwsgierige buurvrouw

decor:

Twee situaties in huize Mereboer:
Links, het grootste deel, zien we een zitje in de woonkamer met tegen een wand een afbeelding van de stamboom van Herman Mereboer.
Rechts, het kleinste deel, zien we een tweepersoonsbed in een slaapkamer met een openslaand raam en diverse familiefoto’s
Een klein deel van de achterwand springt in om de aanwezigheid van een halletje te suggereren, hierin bevinden zich tegenover elkaar de deuren van woonkamer en slaapkamer.

Het licht volgt de scènes die afwisselend (soms tegelijk) in de woonkamer en de slaapkamer plaatsvinden. Op de stamboom in de kamer en een foto van een jongetje in de slaapkamer blijft in alle scènes wat licht vallen.