toneelstukken

De dag van het Kalf

blijspel

4 M – 5 V

Titel: De Dag van het Kalf
Auteur: Aris Bremer
Genre: Blijspel in 4 bedrijven
Speelduur: ca 120 min.
Speelgroep: 5 vrouwen, 4 mannen
Decor: Een stadpleintje, een caféterras, een gedempte put
ook geschikt voor openluchttoneel
Uitgave Vink nr. 2370
Tel 0725112407; info@toneeluitgeverijvink.nl 
Fries: uitgave St.U.F.T. “KOKEDEI”

Korte inhoud:

In een provincieplaatsje wordt het jaarlijkse “Dag van het Kalf” feest gevierd. Op die dag wordt een jonge man wakker in de gedempte put op het stadspleintje.

Zijn kleren zijn gescheurd en zijn gezicht is gehavend. Voddemarie, het excentrieke raadslid met haar scherpe tong, neemt hem onder haar hoede. Tegen haar vertelt hij niet te weten wie of wat hij is en ook niet hoe hij in de put terecht is gekomen. Zij geeft hem de naam “Xander” en zorgt er op slimme wijze voor dat hij gevoed en gekleed wordt. Ondertussen vertelt ze hem de reden waarom de put ooit gedempt is: het prijskalf van van der Spek is erin verdronken.

Maar waarom haat zij die familie van der Spek zo…?

Merkwaardig genoeg lijkt iedereen die hij die dag ontmoet Xander wel te herkennen. De cafehouder Bolle van der Spek ziet in hem een gezochte crimineel, de politieman Botnek komt tot het besef dat de aangetroffen vagebond wel eens een zeer hoge ambtenaar kon zijn, Bolle’s dochter Mattie en haar brutale halfzus Bella zien de duidelijke gelijkenis van Xander op de Xander op de poster boven Bella’s bed

Na vele hilarische misverstanden staat voor de meeste wel vast dat de bezoeker van zeer hoge komaf is. De journaliste Pien heeft een vaag bericht van de Rijksvoorlichting ontvangen. Agent Botneks dienstvoorschrift duidt ook op hoog bezoek. Als Voddemarie hem dan ook nog aankleedt met een met een fantastisch uniform, beladen met onderscheidingen, gelooft men graag dat het zelfs de kroonprins is die de stad incognito bezoekt. Xander is Willem Alexander!

De gewichtige familie van der Spek neemt hem daarop volledig in beslag. De stokoude boer en loco-burgemeester van der Spek senior heeft al sinds mensenheugenis de touwtjes in handen en ziet in dit bezoek een gouden kans om een lang gekoesterde wens, een standbeeld van hem boven op de gedempte put, werkelijkheid te laten worden.

Zijn nieuwe positie brengt Xander een heerlijke dag. Hij strooit links en rechts met beloftes en lintjes en alle rekeningen kunnen naar het paleis. Men laat hem alle spelletjes winnen, alle damesharten laten zich veroveren en met een wreed genoegen vernedert hij de betrokkenen als hij ze het drama van het verdronken kalf laat naspelen.

Alleen Voddemarie en de stille Mattie lijken niet zo in hem te geloven. Deze twee hebben voorlopig genoeg aan wat die dag over hun relatie duidelijk wordt.

Hoe hoger Xander die dag klimt, des te dieper in zijn val als hij die avond tijdens het gekostumeerd bal bekent geen prins te zijn. De collectieve agressie laat hem eindigen waar zijn verhaal begon. In de put. Maar eigenlijk valt hij daar wel lekker zacht…

personen:

Voddemarie: vrouw, ca 45 jr, fel kritisch maar humoristisch
Xander: jongeman, ca 28 jr, innemend maar onopvallend, blond
Botnek: ca 40 jr, politiefunctionaris, eerlijk en humorloos rechtlijnig
Mattie van der Spek: ca 25 jr, serveerster, slim, stil, knap
Bella van der Spek: ca 22 jr, halfzuster van Mattie, opvallend, brutaal en oppervlakkig
Bolle van der Spek: ca 50 jaar, horecaexploitant, dik en traag
Van der Spek Senior: ca 80 jr, wethouder en ex-boer, dominant
Pien: ca 40 jr, journaliste, ontevreden over haar afhankelijkheid
Kallee: ca 60 jr, zij is schoolhoofd, zit in menig bestuur en is verzot op port