toneelstukken

De Zevende Hemel

komedie

1 M – 7 V

Titel: De Zevende Hemel
Auteur: Aris Bremer
Genre: Komedie in 4 bedrijven
Speelgroep: 7 vrouwen, 1 man of beeld van een man
Speelduur: ca 120 min.
Decor: Tot cursuscentrum omgebouwde boerderij
Uitgave: 2001, Vink nr D 428
tel 0725112407; info@toneeluitgeverijvink.nl
België: via Toneelfonds J. Janssens te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Zes vrouwen hebben ingeschreven op een weekend-cursus in de voormalige boerderij De Zevende Hemel. Direct blijkt al dat het zes totaal verschillende onderwerpen zijn waarvoor ze hebben ingetekend. Het zijn ook geen zes vrouwen waarvan verwacht zou kunnen worden dat ze ooit dikke vriendinnen zouden kunnen worden.

Wel zijn alle zes verontwaardigd als ze van een voor dit weekend ingehuurde uitzendkracht horen dat door een computerstoring geen enkele geplande cursus doorgaat. En naar huis gaan is niet mogelijk blijkt uit de kleine lettertjes van het contract, want er komt wel een programma.

Dezelfde kleine lettertjes verplichten de damescursisten en ook de hoogzwangere uitzendkracht deelname aan het vrij nieuwe Tv programma De Zevende Hemel, een variatie op Big Brother en De Bus. Een weekendlang worden hun woorden en daden live uitgezonden en moeten ze aan een opdracht voldoen. De kijkers mogen stemmen en bepalen daarmee wie op enig moment in welke van de zeven hemels verblijft. Op onvoorziene ogenblikken ordt op een indringende manier bepaald wie op dat moment in de laagste hemel vertoeft en deze vrouw valt af. Een hard gelag, want de uiteindelijke winnaar is een prijs van zeven ton toegedacht.

De sfeer in de boerderij krijgt eerst de trekken van een burgeroorlog. De meeste dames doen eerst hun uiterste best om zelf bij het publiek in de smaak te vallen en de ander zwart te maken. Maar hun pogingen zijn vaak lachwekkend onbeholpen.

Bij de eerste opdracht, het verwennen van een even knappe als nietszeggende man, komt het eerste verzet. Enkele vrouwen doen geen enkele moeite de man te plezieren en de uitzendkracht komt zelfs haar bed niet meer uit.

Als dan de een na de andere vrouw uit haar hemel op aarde valt, de overgebleven vrouwen een soort songfestival wordt opgedrongen, er zich zelfs een geboorte aankondigt, dan is het moment gekomen dat het gezelschap zich niet langer laat manipuleren. Ze nemen zelf als team de touwtjes in handen.

De uitzending wordt juist daarom een groot succes, ook omdat er ook nog een tweeling wordt geboren en de dames de zeven ton gelijkelijk verdelen.

personen:

Trui: ca 30 jr, hoogzwangere uitzendkracht
Mara-Joan: ca 45 jr, aanhangster van de Mara-beweging
Sophie: ca 50 jr, vroeger verloskundige, gescheiden
Lot: ca 35 jr, gedetineerde op weekendverlof
Frouke: ca 50 jr, huisvrouw met eetprobleem
Anna: ca 40 jr, ambtenaar openbaar ministerie, lesbisch
Tamara: ca 30 jr, sportvrouw
Stem: mannenstem uit luidspreker
Man: macho maar passief, zonder tekst; een pop is ook mogelijk

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print