toneelstukken

Klamme Lappe op Zwart Zaad

komedie

3 M – 5 V

Titel: Klamme Lappe op Zwart Zaad
Auteur: Aris Bremer
Genre: Klucht, in 4 bedrijven
Speelgroep: 5 vrouwen, 3 mannen
Speelduur: 100-120 min.
Decor: Bij de keukendeur van een boerderij met camping
(ook zeer geschikt voor openluchttoneel!)
Uitgave: 1996, Vink nr. 2044
tel 0725112407, info@toneeluitgeverijvink.nl 
Fries: Uitgave St.U.F.T. “Klamme Lape sit op swart sied” 
Gronings: Vink nr 7166 “Tinus Schuddeldouk op Zwaart Zoad”
Duits: Plausus Theaterverlag “Taubes Korn”
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400 info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Klamme Lappe is naar eigen zeggen een heel kleine boer, een beetje lui, maar beslist niet dom. Sinds kort probeert hij zijn karig inkomen uit het boerenwerk aan te vullen met de opbrengsten van een minicamping. Maar het is zijn verkering met de rijke Gepke Gouweneut die hem financieel echt op de been houdt. Gepke vindt Klamme maar een slome minnaar. Als hij al oog heeft voor het vrouwelijk schoon is dat voor zijn hulp voor halve dagen, Polleke van de Platgat. Na een ruzie hierover over maakt zij het uit. Omdat ze ook het geleende geld terugeist, zit Klamme Lappe op zwart zaad. Zijn groene camping doopt hij om die reden: “ZWART ZAAD”

Deze naam trekt allerlei lieden uit de stad naar de camping. Twee biologen, de zaadkundige Drs Mierik de Wilde en haar jonge assistent Zacharias Zijscheut, doen op het veld onderzoek naar de verbanden tussen zaadontwikkeling en maanstanden. Zij willen daarom van Klamme dat Zwarte Zaad uitproberen.

Daarnaast is er ook van criminele kant belangstelling. Na een verkeersongeval kampeert er de louche zakenman Simon Suiker met zijn nieuwste verovering. De mooie Babs had zich een snoepreisje echter heel anders voorgesteld. Simon wil blijven, hij verwacht dat Zwart Zaad de codenaam van een nieuwe drugs is en ruikt handel.

Klamme krijgt zijn gasten zover dat zij zich op het boerenwerk storten teneinde beloond te worden met het begeerde zaad. Erg handig zijn ze allemaal niet, maar ze doen alles wat de boer zegt. Maar wat is Zwart Zaad anders dan dat je er op kan zitten? Klamme stuurt Polleke naar het dorp om daarachter te komen, want er zal uiteindelijk afgerekend moeten worden.

De toestand op de boerderij, dagelijks gadegeslagen door Krasse Kee het plaatselijke wandelend roddelblad, verandert van een vredig verblijf in een dolle dans om het Zwarte Zaad. Polleke heeft na veel moeite iets gekregen van Gepke, wat dan dat gewenste spul zou zijn. Maar is het nu zaad of toch drugs of probeert Klamme’s ex-verloofde wraak te nemen met gewoon rattengif? Gekke en vreemde gebeurtenissen wijzen op alle drie die mogelijkheden.

Uiteindelijk blijkt het toch om drugs te gaan en dreigt de misdaad te winnen, al kiest Babs nu voor de andere kant. Simon wordt nu geholpen door de familie Gouweneut. Met geweld dwingen zij de overigen tot dwangarbeid. Ze moeten dat zwarte spul voor de straathandel in orde maken.

Maar na een bange nacht komt met de eerste zonnestralen ook de goede afloop. De boerenslimheid van Klamme, de wetenschappelijke bijdrage van de beide biologen, de prille liefde tussen Zacharias en Babs, de fiere moed van Polleke, de capriolen van de ongesneden kater Knulletje en vooral een slok melk van de geit Sabbel zorgen voor happy end. En dat kan Krasse Kee het dorp gaan vertellen.

personen:

Klamme Lappe: zeer kleine boer, ca 40 jaar
Polleke van de Platgat: zijn hulp voor halve dagen, ca 20 jaar
Gepke Gouweneut: zijn rijke verloofde, ca 35 jaar
Krasse Kee: wandelend nieuwsblad, ca 65 jaar
Simon Suiker: louche zakenman, ca 40 jaar
Babs: Simon’s “assistente”, ca 25 jaar
Drs Mierik de Wilde: biologe, ca 50 jaar
Zacharias Zijscheut: student biologie, ca 25 jaar

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print