toneelstukken

Koekoek zoekt Koekoek

komedie

4 M – 5 V

Titel: Koekoek zoekt Koekoek
Auteur: Aris Bremer
Genre: Blijspel in 4 bedrijven
Speelgroep: 5 vrouwen, 4 mannen
Speelduur: ca 105 min.
Decor: Het Koekoekseiland (ook geschikt voor openluchttoneel)
Uitgave: 1994, Vink nr. 2006
tel 072 5112407 info@toneeluitgeverijvink.nl “
Fries: Uitgave St.U.F.T. “Koekoek siket Koekoek”
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Anne Koekoek heeft veel bereikt. Koekoek BV is de grootste in uurwerken van Nederland en met het nog geheime patent straks ook die van Europa. Anne, als arme wees begonnen, is nu rijk. Ze heeft Koekoekseiland gekocht voor haar passie: biologisch-dynamische tuinieren.Maar nu ze niet meer zo hard hoeft te werken wil ze iets wat ze nog niet heeft: familie. Ze heeft zomaar wat Koekoeken in het telefoonboek geprikt en haar adviseur, de wat droge notaris Theo Mostert, opdracht gegeven deze mensen uit te nodigen voor een weekend op het eiland.Pink, haar stoere bodyguard, roeit een wonderlijke verzameling Koekoeken naar het eiland. Daar is de bekakte Fons, die zegt van de Wassenaarse tak te zijn. De jonge opstandige Cobie is er tegen haar zin met haar dominante moeder Titia Vroegindewei. Tot Titia’s schrik is haar ex, de vader van Coby ook uitgenodigd. Maar Karel Koekoek, een overspannen aardrijkskundeleraar, heeft alleen maar oog voor de zich Mimi Coucou noemende fotomodel Mina Koekoek.

Bijna een ieder is gekomen omdat een brief van een notaris de mogelijkheid van een erfenis inhoudt. Van de tuinierende Anne nemen ze geen notitie. Anne ziet en hoort ze ruzie maken om het eiland en vechten om een koekoeksklok. Ze zetten Theo onder druk om te horen welke rijke suikeroom er dan wel is overleden. De verontwaardigde notaris legt uit dat het om een suikertante gaat, een levende, en dat ze heel dichtbij is.

Op dat moment komt de Duitse Erika op het eiland. Zij zegt vogeldeskundige te zijn met als specialiteit de koekoek.

De gasten denken dat zij de suikertante is en verwennen haar overdreven. Alleen het meisje Cobie vindt het allemaal belachelijk en gaat liever wat roeien met Pink. Erika is echter gekomen om het patent te stelen. Ze komt er achter dat het verstopt is in de felbegeerde klok. Het uurwerk overleeft een massale vechtpartij niet. Erika gaat er met het papier vandoor. Dan weet ook iedereen dat Anne de echte suikertante is. Maar als ze horen van een gestolen patent kiezen ze toch weer de kant van Erika.

Maar Erika had het mis. Zowel klok als papier zijn waardeloos. Anne ziet deze egoïsten niet als geschikte familieleden. Alleen Cobie staat haar aan, zij is eerlijk en recht voor zijn raap. Maar Cobie wil haar niet als familie. Ze vindt haar ouders al lastig genoeg. Ze wil Pink! Toch blijft Anne niet alleen achter.

Eindelijk, na al die trouwe jaren vraagt Theo haar om familie te worden.

personen:

Anne Koekoek: ca 60 jaar, eigenaresse van Koekoek BV
Theo Mostert: ca 60 jaar, notaris en Anne’s adviseur
Pink: ca 25 jaar, Anne’s bodyquard
Fons Koekoek: ca 35 jaar, van de Wassenaarse tak
Cobie Koekoek: ca 17 jaar, opstandige tiener
Mimi Coucou: ca 30 jaar, model, eigenlijk Mina Koekoek
Karel Koekoek: ca 45 jaar, overspannen leraar, Cobie’s vader
Titia Vroegindewey: ca 40 jaar, Cobie’s moeder en Karels Ex.
Erica: ca 50 jaar, Duits Koekoeksdeskundige

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print