toneelstukken

Last van Roos

komedie

5 M – 5 V

Titel: Last van Roos
Auteur: Aris Bremer
Genre: Blijspel in 8 scènes voor 5 vrouwen en 5 mannen
ook zeer geschikt voor openluchttoneel
Speelduur: ca 120 min.
Speelgroep: 5 vrouwen, 5 mannen
Decor: Camping
Uitgave: 2000, Vink nr 2625
tel 0725112407; info@toneeluitgeverijvink.nl
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be 

Korte inhoud:

Karel Beukelaar heeft last van roos, zijn rozen hebben last van luis, zijn Ina heeft last van allerlei kwalen en beiden hebben last van hun uitbundige dochter Roos. Zij op haar beurt heeft weer last van een verliefdheid op Last, de zanger van de popband Last Night en die heeft weer last van een ongelukkige jeugd.Daarnaast zijn er het verstopte riool, het irritante geflirt van buurvrouw Minette en het verwaarloosde groen. Maar een mens zijn last is een mens zijn leven, dus waarom zou dit geen rustige zomerse zaterdag rond “Ons Nestje” op Camping “De Uitkijk” worden?Maar toch… waarom wilde Roos dit weekend zomaar weer een keer mee naar de camping? Zou “Last Night” misschien in de buurt een optreden hebben? En… slaapt ze eigenlijk wel alleen in haar tentje? Wie is die engerd in de tent van de buurvrouw? En waarom al die politie steeds op het terrein?

Op die broeihete dag wordt de gebruikelijke rust van de camping ernstig verstoord door een draaikolk van schokkende gebeurtenissen. Een tent die op hol slaat. Vergiftigde eieren bij het ontbijt. Een gitaar die op een hoofd wordt stukgeslagen. Irritaties. Arrestaties. En even dreigend als de naderende onweersbui het bericht van een mogelijke verkoop van de camping.

Zweedse zakenlieden komen die dag het terrein van de oude uitgebluste Moe Lok en haar randcriminele zoon Gertjan kopen. Er moet daar zo nodig een luxe park met riante villa’s verrijzen.

De louche tussenpersoon Ed de Kwel Jr probeert uit die transactie een driedubbel slaatje te slaan, samen met Minette. Deze heeft met haar verleidingskunsten al zoveel onheil in de huwelijken van de vaste gasten aangericht dat alleen de Beukelaartjes nog over zijn. Deze dag richt zij haar vurige pijlen op Karel, want ook deze vaste staplaats moet verlaten worden opgeleverd.

Maar deze kwade krachten zullen die dag ongelooflijk veel last van Roos krijgen! Haar ouders elk weekend weer thuis voor de benen? Veel te lastig bij haar listen met Last! Zij stuurt als een stoorzender kopers en verkopers grandioos de mist in en gebruikt daartoe vriend en vijand. En in de namiddag, bij de eerste donderslag, spat de Zweedse zeepbel voorgoed uit elkaar.

Voorgoed? Een jaar later concludeert Karel in zijn gebruikelijke krompraat dat: “alles veranderd is zo ook bij het oude gebleven”, dus niets is zeker. Het riool is nog steeds verstopt maar één ding is zeker: last van roos zal hij niet meer krijgen!

Maar zullen Roos en Last elkaar ooit krijgen?

personen:

Karel Beukelaar: ca 50 jr, ontvlucht elk weekend de harde maatschappij
Ina Beukelaar: ca 48 jr, verdedigt haar domein tegen vuil, ondanks knie- en ander klachten
Roos Beukelaar: ca 18 jr, uitbundige studente fotografie
Last: ca 25 jaar, zwaarmoedige en toch klimmende ster van de popband Last Night
Minette: ca 33 jr, de femme fatale van de camping
Tobias: ca 30 jr, poltieagent en toneelamateur
Manda: ca 22 jr, politieagent in opleiding, fan van Last Night
Moe Lok: ca 65 jr, campingeigenaresse, schat van een vrouw
Gertjan Lok: ca 35 jr, haar zoon is een beste jongen maar hij wil niet deugen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print