toneelstukken

Rosageur & Manusgein

komedie

4 M – 5 V

Titel: Rosageur & Manusgein
Auteur: Aris Bremer
Genre: Klucht in 4 bedrijven
Speelduur: 5 vrouwen, 4 mannen
Speelduur: ca 110 min.
Decor: Salon van een net pension
Uitgave 1991, Vink onder nr. 1956
tel 0725112407, info@toneeluitgeverijvink.nl
Fries: Uitgave St.U.F.T. “Pension de Pottekiker”
Gronings: Vink nr. 7124 “Rozageur & Moanuschien”
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Rosa en Manus drijven al 12 1/2 jaar een pension. De kookkunst van haar en de punctualiteit van hem waren altijd een goede combinatie. Toch ontstaan er steeds meer irritaties. Hij vindt haar eigenlijk al luier en slordiger worden en zij ergert zich steeds meer aan zijn smetvrees en ook aan zijn belangstelling voor jonge vrouwelijke gasten, bijv. de bloedmooie To Slinger. To is assistente van een messenwerper en op haar beurt weer meer geïnteresseerd in een andere gast, medisch student Kris van Krimpen.

De andere vaste gasten zijn de gepensioneerde alcoholische zeekapitein Bramzwaai en de aan een comeback werkende operazangeres Ophelia. Tussen die twee groeit ook iets moois en prils.

De gasten hebben een verrassing georganiseerd voor het jubilerend paar. Ze hebben een naambord besteld bij de plaatselijke middenstander Dirk Doedel. De toespraak van Bramzwaai mislukt door dronkenschap. Nog chaotischer wordt de situatie als het echtpaar woorden krijgen over een prijs die ze gewonnen hebben. Een knallende ruzie heeft tot gevolg dat het pension in tweeën wordt gedeeld. De dames gaan met Manus mee, de heren volgen Rosa.

Doedel ziet zijn kans schoon. Aan twee pensions is meer te verdienen. Hij levert scheidingswanden, alarminstallaties en wat allemaal nodig is in een koude oorlog tussen twee gelieven. Zijn twee dochters Dolly en Molly worden ook ingeschakeld. In het pension gaat het verkeerd. In het nu pijnlijk schone deel van Manus wordt honger geleden. Rosa’s deel smult, maar vervuilt in ernstige mate.

En prille romances lijden onder het gescheiden wonen. Elke omgang met de buren is streng verboden.

Maar echte liefde kent geen grenzen. De gasten grijpen in op het moment dat ze ontdekken dat Rosa en Manus eigenlijk ook ongelukkig zijn met de gegroeide situatie. Ze slopen alles wat hen scheidt.

Het pension zou weer Rozengeur en Maneschijn kunnen heten, als Dirk Doedel niet met een stapel rekeningen was gekomen. Rosa en Manus worden met een bankroet bedreigd. Ook de gasten heeft hij in de financiële tang. Gelukkig kent zijn hebzucht geen grenzen en een slim plan, speculerend op zijn goklust, heeft tot gevolg dat Doedel en dochters het veld moeten ruimen.

personen:

Rosa: pensionhoudster, een keukenprinses
Manus: pensionhouder met wat smetvrees
Ophelia: operazangeres bezig met come back, gast
Bramzwaai: gepensioneerd zeekapitein, gast
To Slinger: assistente van messenwerper, gast
Kris van Krimpen: student medicijnen, gast
Dirk Doedel: middenstander
Molly Doedel: zusje van Dolly
Dolly Doedel: zusje van Molly

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print