toneelstukken

Spijkerhart

komedie

3 M – 3 V

Titel: Spijkerhart
Auteur: Aris Bremer
Vertaling:   G. Dijkstra
Genre: Komedie in 8 scènes
Speelduur: ca 105 min.
Speelgroep: 3 vrouwen, 3 mannen
Decor: Een klein fabriekskantoor
Uitgave: Vink nr. 22369
tel 072 5112407; info@toneeluitgeverijvink.nl 

Korte inhoud:

Weduwe Spijker en Co (in kisten en kratten) is een solide firma en even solide zijn haar producten.Maar wat ingeslapen is het bedrijf wel. Simon Spijker, de huidige directeur, weet dat, maar zijn mankerende hartklep remt zijn activiteiten. Hij heeft wat jeugdig personeel aangetrokken. De licht stotterende Hans loopt stage als ontwerper en de mooie Katja is aangetrokken voor het zeer eenvoudig kantoorwerk. Maar de ouwe getrouwe Co Kramer, chef productie, en mevrouw Muis, hoofd administratie, hebben geen behoefte aan veranderingen. Hij is vergrijsd in het vak en zij nog altijd een beetje verliefd op de helaas getrouwde Simon.

Maar er komt een grote verandering als Simon toch nog onverwacht opgenomen wordt voor een hartoperatie. Het hele kantoor wacht vol spanning op berichten. Deze crisis valt samen met het wegvallen van een grote klant die over wil gaan op kunststof kratten. De operatie verloopt gunstig. Maar Amanda, Simons echtgenote, dringt er wel op aan de zieke voorlopig niet lastig te vallen met problemen.

Nauwelijks is de zieke echter ontslagen of hij vertoont zich op de zaak. Maar het is een heel andere Simon.Met een niet bij te benen energie werpt hij zich op een totale reorganisatie. Hij trekt zich niets aan van Amanda’s plannen voor een nieuw rustig leven. Hij geeft Hans opdracht heel andere nieuwe producten te ontwerpen. Door Katja laat hij zich een snel pak aanmeten en flirt met haar. Hij krijgt ruzie met Co, als hij besluit over te gaan op kunststof. Co vertrekt en begint voor zichzelf.

Simons plannen voor automatisering zijn voor Muis onverdraaglijk. Ze vormt met Co een nieuwe firma.Maar van Simons wilde ideeën komt heel weinig terecht. Voor zijn nieuwe producten bestaat geen belangstelling en de rekeningen hopen zich op. Muis biedt hem nog de reddende hand door hem samenwerking aan te bieden. Dat weigert hij. Maar als Hans ook overloopt naar de concurrentie en Katja niets meer wil weten van zijn avances raakt hij in grote paniek.

In een alcoholische nachtmerrie beleeft Simon opnieuw zijn hartoperatie, nu uitgevoerd door alle mensen die tegen hem zijn. Deze ervaring doet hem besluiten de zaak de zaak te laten en voor een tijdje de wereld in te trekken.

Als hij terugkomt is Amanda met Muis en Co gefuseerd. De firma weet oude waarden nu te combineren met nieuwe inzichten. Maar voor Simon is geen plaats meer in de wereld van kisten en kratten. Deze wereld is spijkerhard.

personen:

Simon Spijker: ca 50 jaar, directeur Weduwe Spijker en Co
Amanda Spijker: ca 50 jaar, echtgenote, voorzitter Dames voor Daklozen
Co Kramer: ca 55 jaar, chef productie
Mevrouw Muis: ca 40 jaar, hoofd administratie
Katja: ca 20 jaar, voor het heel eenvoudige kantoorwerk
Hans: ca 25 jaar, stagiaire industrieel ontwerper

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print