toneelstukken

Stapel

komedie

3 M – 6 V

Titel: Stapel
Auteur: Aris Bremer
Genre: Blijspel in 4 bedrijven
Duur: ca  105 min.
Cast:  6 vrouwen, 3 mannen
Uitgever: Toneeluitgeverij Vink, onder nr. 29376  tel 072 5112407  info@toneeluitgeverijvink.nl
Friese vertaling: door Benny Mulder,  Stapel, Vink onder nr. 29470
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
Tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Het leven van de eerder zo vrolijke vrijgezelle veerman Bart Stapel is door enkele rampen totaal omgeslagen. Kort nadat zijn aanzoek door zijn roodharige jeugdliefde Gerdien was afgewezen, is zijn veerhuis afgebrand, zijn veerboot gezonken en is zijn eveneens rode troetelpoes Lotje spoorloos verdwenen. Bart is terneergeslagen en bivakkeert doelloos aan de kanaaloever. Als herinnering aan Lotje heeft hij een monumentje opgericht, buren veronderstellen dat hij daar zijn poes heeft begraven.

De buren hebben zich zijn lot aangetrokken, maar zijn houding begrijpen ze niet. Zij zijn in het verleden vaak door de vermogende veerman geholpen, maar nu wordt hun overvloed aan hulp door Bart stug afgewezen. Ook het bezoek van een kroegmaat beurt hem niet op. Daarbij komt dat de gemeente op het terrein aast om het veer te vervangen door een brug. Het is om stapel te worden!

Alles wordt echter anders als de roodharige Merel door de berekende wethouder als slachtofferkundige op het dossier Stapel wordt gezet. Zij is de steen die in de vijver van zijn apathie wordt gegooid. In één dag en vier bedrijven zien we het leven van Bart weer rooskleurig worden. We lachen om het geharrewar tussen de buurvrouwen en de rechtlijnigheid van de politie-inspecteur. We ergeren ons aan de hebzucht van een buurmeisje en het gewroet van een oneerlijke aannemer. We worden boos op de corrupte wethouder die alles in het werk stelt om Bart dwars te zitten. We gaan van Merel houden als zij samen met de sympathieke caféhoudster Gerdien ervoor zorgt dat onrecht verliest en de liefde wint.

En… Lotje leeft ook nog! Wat een stapel van geluk!

personen:

BART STAPEL: 50-60 jr. veerman
MEREL DE LUGT: 20-25 jr. roodharige stagiaire
DOUWE KORST: 40-50 jr. aannemer
BETTY LAMMERS: 30-40 jr. buurvrouw
PAUL LAMMERS: 40-50 jr. buurman, politiechef
DORIEN DONKER: 45-50 jr. buurvrouw
MATTY DONKER: 25-30 jr. dochter van Dorien
INGE SNIJDER: 45-50 jr. wethouder
GERDIEN MAKKE: 50-60 jr. caféhoudster

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print