toneelstukken

Stunt

komedie

3 M – 4 V

Titel: Stunt
Auteur: Aris Bremer
Genre: Komedie in 4 bedrijven
Speelduur: ca 110 min.
Speelgroep: 4 vrouwen, 3 mannen
Decor: “Meerzicht”, was een botenhuis, nu een vakantieverblijf
Uitgave: Vink nr. 1977tel 072 5112407;
info@toneeluitgeverijvink.nl
N.C.A.: nr 6629 Fries: uitgave St.U.F.T. “Stunt”
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

STUNT was in het verleden een groepje scholieren die het slaperige Amerlingen regelmatig met gekke vondsten op stelten zetten. Ze stonden daarbij onder grote invloed van de excentrieke lerares Maatman. Na een roddelschandaal is zij van de school verdwenen en de leden van Stunt zijn na de examens uit elkaar gegaan.

Na veel jaren ontvangt een ieder een uitnodiging voor een reünie op Hemelvaartsdag. Eén voor één arriveren ze in het oude botenhuis wat vroeger hun onderkomen was. Maar waarom komen zij?

Gert Overtocht lijkt er vooral te zijn om eens lekker te kunnen vissen. Ans Bovenwind, nu wethouder van Amerlingen, en Bouwe de Lugt, aannemer ter plaatse, zijn er niet alleen voor de gezelligheid. Beiden denken voordeel te behalen met een groot bouwplan aan het meer. Wim Hein Saathoff, vroeger “Zaadje”, wil er vooral geïnspireerd worden voor zijn pas ontdekte passie: dichten. En Silja Teneur is voor even gevlucht uit haar beklemmend burgerlijk bestaan.

Oude herinneringen aan stunts en vrijpartijen worden opgehaald. Er wordt gegeten en vooral veel gedronken. De eerste gezelligheid wordt al wat minder als niet duidelijk wordt van wie de uitnodigingen gekomen zijn. Ans en Bouwe proberen op allerlei manieren erachter te komen van wie Meerzicht is. Wim-Hein is vol rancune tegenover Bouwe, in het verleden hebben ze een groot zakelijk conflict gehad. Silja zoekt naar het wilde meisje wat ze vroeger geweest is. En Gert…. Gert vist.

Maatman’s komst is, net als vroeger, spectaculair. Als enige komt zij per boot aan en neemt gelijk de touwtjes in handen. Even wordt alles weer net als toen. Na een nacht van feesten en drinken breekt de Hemelvaartsdag aan.

Maar het wantrouwen groeit weer. Oude koeien worden uit de sloot gehaald. Felle discussies over wie vroeger de ideeën voor Stunt had tekenen de sfeer. Als dan nog een jonge mooie vrouw, die zich Bonny noemt, zich aan het gezelschap opdringt en hen uitdaagt tot een wedstrijd in het bedenken van nieuwe stunts, verandert een nostalgische reünie in een even lachwekkende als pijnlijke chaos.

De volgende morgen, als ze na de nachtmerrie uit elkaar gaan, is duidelijk dat STUNT niet meer bestaat. Ook is dan duidelijk wie achter alles zat en waarom….. of toch niet?

personen:

Wim-Hein Saathoff: gewezen horeca exploitant, nu aankomend dichter
Ans Bovenwind: wethouder van Amerlingen
Gert Overtocht: uitgever en sportvisser
Bouwe de Lugt: aannemer, projectontwikkelaar
Silja Teneur: huisvrouw en moieder
samen een generatie geleden leden van “Stunt” een stdentenclub onder de vleugels van:
Maatman: ex-lerares
bezoeker:
Bonn: jonge vrouw

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print