toneelstukken

Terug naar de Toekomst

komedie

2 M – 7 V

Titel: Terug naar de Toekomst
(naar “Mallejan is weerom” , omgezet naar een andere bezetting)
Auteur: Aris Bremer
Genre: Blijspel
Cast: 7 v  2 m
Duur: 4 bedrijven, ca 145 min.
Uitgave: Toneeluitgeverij Vink  onder nr. 28540 . Tel. 072 5112407 . info@toneeluitgeverijvink.nl
Decor: 1. rechts een verbouwd kippenhok, links een terrasje
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
Tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Jan van de Molen keert na tientallen jaren terug in het dorp van zijn jeugd. Als puber werd hij daar “Mallejan” genoemd, ieder draagt er een beeldende bijnaam. Jan wil een boek schrijven over die voor zijn vader noodlottige periode. Deze dappere onderwijzer, vanwege zijn temperament “Dolle Dries” genoemd, werd na een handgemeen met de corrupte wethouder “de Beer” onschuldig veroordeeld en overleed in de gevangenis.
Ondergebracht in het verbouwde kippenhok van de familie de Brave, waarin Dolle Dries de weken voor zijn proces had verbleven, wil Jan diens eenzaamheid destijds invoelen maar ook de waarheid achterhalen.

Snel wordt duidelijk dat er niet veel veranderd is in het dorp. De post wordt nog altijd voor bestelling gelezen en doorverteld. Dorpelingen vliegen elkaar om niets naar de keel en zijn in kampen verdeeld. Maar ook zijn ze één in het toedekken van vroegere onverkwikkelijkheden zoals die rond Dolle Dries. Bovenal is het nog steeds “de Beer” die als wethouder manipuleert, domineert en op rokken jaagt.

Al gauw raakt Jan tegen zijn zin verwikkeld in allerlei conflicten en liefdesperikelen. Het loopt met Mallejan anders af dan met zijn vader. Zelf loopt hij vast in de ontstane situatie en duikt onder in kluizenaarschap. Gelukkig is het de flegmatieke oma de Brave met haar wichelroede die hem weer wakker schudt. Maar het is vooral “Ratje”, de punkachtige kleindochter, die hem helpt de waarheid over zijn vader boven tafel te krijgen. De Beer weet zij op even hilarische als doeltreffende wijze met eigen wapenen te bestrijden en tot overgave te dwingen.

Mallejan kan het boek over zijn vader schrijven en zijn zoon straks de eervolle naam Dries van der Molen geven.

personen:

De hoofdpersoon kreeg in zijn jeugd in het dorp waar hij opgroeide – en waar hij nu voor enige tijd terugkeert – de bijnaam

MALLEJAN: Jan van der Molen is ca 50 jaar en schrijver, verkeert in een writers block terwijl zijn bezorgde echtgenote
TOSCA: Tosca van der Molen, ca 40 jaar zijn welzijn ondertussen op afstand volgt.

De familie de Brave woonachtig op Hoeve de Toekomst en die Mallejan in het voormalige kippenhok onderdak biedt, bestaat uit
COBA: ca 65 jr, moeder van de recent overleden “Jaap Bravegassie”, de boer op “De Toekomst”, woont daar in voortdurende onmin met Jaaps hooghartige weduwe.
ELS: in het dorp “Goudelsje” genoemd, zij is ca 40 jaar en heeft op haar beurt weer problemen heeft met haar dochter
BETTE: van ca 18 jaar, “Ratje” voor het dorp, vanwege haar uiterlijk en wroeten in onverkwikkelijke zaken, ze worstelt met de levensgrote vraag of Jaap de Brave, van wie ze veel hield, wel haar biologische vader was.

Verder:
moeder en dochter Potter, de allesbehalve discrete postbestellers:
LIDA: “ Lida Likkepot”, ca 60 jaar en wandelend nieuwsblad
MIEPIE: 30 à 40 jaar, haar ontroerend onnozele dochter, die de meeste post op voorhand doorlezen

en de achterdochtige buurvrouw Natte:
TRUUS: “Truus Nattewind”, ca 40 à 50 jaar, boerin, rijk geworden door een betwist fietspad over haar land
en de gewetenloze wethouder:
DE BEER: Eduard van Beerenschot, ca 50 jaar, die al decennia intrigeert, manipuleert en vrouwen verleidt

Terwijl ook DOLLE DRIES een grote rol speelt maar niet ten tonele wordt gevoerd. Deze vader van Mallejan is een generatie geleden door de dorpsgemeenschap uitgestoten en kort na een gevangenschap overleden.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print