toneelstukken

Villa Apart

komediE

4 M – 6 V

Titel: Villa Apart
Auteur: Aris Bremer
Genre: Komedie in 3 bedrijven
Speelgroep: 6 vrouwen, 4 mannen
Speelduur: ca 105 min.
Decor: Vroegere bibliotheek van een vervallen villa
Uitgave: 2007, Vink nr. A3192
tel 072 5112407; info@toneeluitgeverijvink.nl
België:   via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Villa Apart, vroeger een statig pand van de gegoede familie Bordewijck,wordt nu beheerd door Bot Vastgoed. Het koude tochtige huis is nu het onderkomen van de vroegere prostituee Manke Map, het onontdekte goocheltalent Luut Konijn en de gefrustreerde dichteres Maaike Altegaer, terwijl de aartsluie Kai Borkovski als manusje-van-alles fungeert. Ieder gaat er zijn gang en bemoeit zich zo weinig mogelijk met de ander.

Die dag melden zich twee nieuwe bewoners, vader en dochter Geluk. Constant, type kamergeleerde, is door zijn tweede vrouw Trui het huis uitgezet. Zijn strijdbare dochter Tiffy is met hem verhuisd naar Villa Apart. Waar Constant alleen maar rust lijkt te zoeken om zijn proefschrift te voltooien, trekt Tiffy zich het lot van de medebewoners aan.

Een crisis dient zich aan als de even verliefde als hufterige makelaar Rein Bot de Villa voor zijn nieuwe vriendin wil verbouwen. De rechteloze bewoners moeten er binnen één maand uit! Het wordt dan hoog tijd om de eigenaar Bint BV hiervan op de hoogte te stellen, maar niemand weet wie zich hier achter verschuilt.

Nogal gecompliceerd wordt de situatie als blijkt dat Trui Geluk die vriendin van Bot is. Bovendien lijkt het er op dat bijna alle betrokkenen bepaalde banden hebben met die vroeger zo rijke Bordewijcks. Tiffy weet de bewoners tot één front te vormen en ze gaan op ludieke wijze de strijd aan met de geniepige makelaar. Deze probeert terug te slaan door met een charmeoffensief het verzet uit elkaar te spelen.

Wat hij niet weet is dat Trui helemaal niet van plan is zich door hem laat veroveren, ze wil haar ingeslapen huwelijk redden. Samen met Tiffy was een huwelijkscrisis in scène gezet.
De strijd tegen Bot wordt op hilarische wijze gewonnen, Villa Apart blijft een veilig onderkomen, maar de grootste verrassing komt aan het einde als duidelijk wordt wie de eigenaar is.

personen:

Luut: een onontdekt goochelaartalent
Maaike: een evenzeer onontdekt dichttalent
Constant: een wat saaie taalwetenschapper
Trui: zijn misschien ontrouwe vrouw
Tiffy: zijn dochter met dadendrang
Map: een werkeloze lichtekooi op leeftijd
Kai: een ex-kraker met bijbedoelingen
Bot: een hebberige makelaar

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print