vertalingen

Peer Gynt

kinderstuk naar Hendrik Ibsen

10 – 20 M of V

Titel: Peer Gynt
Oorspronkelijke titel: Peer Gynt (naar Hendrik Ibsen)
Duitse toneelbewerking: Thomas Birkmeir
Vertaling: Aris Bremer
Speelduur: ca 75 min
Speelgroep: 10 tot 20 m/v
Uitgave: Vink nr. 9355
tel 072 5112407; info@toneeluitgeverijvink.nl
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Het verhaal van Peer Gynt blijft voor zowel volwassenen, jongeren als kinderen de boeiende geschiedenis van een boerenjongen die wegdroomt in zijn fantasieën, ze ook graag deelt met anderen, maar die gedurende zijn verre reizen ervaart dat de werkelijkheid veel harder is.

Deze toneelbewerking van Birkmeier Thomas van het oude verhaal van Henrik Ibsen maakt het jongeren en kinderen mogelijk de verschillende avonturen van deze Noorse avonturier creatief uit te beelden in een voorstelling vol spanning, romantiek, humor en emotie.
De strijdbaarheid van moeder Aase, het onbegrip van de dorpelingen, zijn kennismaking met de lieve Solvejg, zijn ontmoeting met de dochter van de Trollenkoning, zijn jacht op onmetelijke rijkdom, zijn jaren als slaaf, zijn ontberingen in de woestijn en zijn emotionele thuiskomst – de sprookjesachtige levensloop van Peer Gynt verteld in dit stuk, garandeert een intense belevenis voor spelers en publiek.

personen:

Vertellers en figuranten worden met een X benoemd. Ieder van de spelers kan naast zijn of haar specifieke rol ook deze teksten spreken. De verdeling is naar de keuze van de regie. In elk geval dient de geschiedenis van Peer vanuit de hele speelgroep verteld en gespeeld te worden. Van de spelers wordt dus verwacht dat ze vanuit een vertellende rol over kunnen schakelen in een spelende rol.

In de eerste (Wener) enscenering bestond de speelgroep uit 12 personen en werd het gespeeld in een “zwarte doos” theater. Op de achtergrond werden verschillende landschappen geprojecteerd.

Peer Gynt
Aase / Groene / Makumba één speelster
Solvejg / Anitra één speelster
Jon GYnt
Aslak
Dominee
Dorpsbewoner
De Groene
Wild Zwijn
Trollenkoning
Trol
Verborgene
Mr. Jones
Slaven
Drie Vrienden
Begriffenfeld
Bewoners van het Gedachtenpaleis
Twee Arabieren
Omar Sharif Ibn – El Shakah
Vrouwen en bedienden van Omar

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print