vertalingen

De therapie voorbij

toneelstuk

4M – 2V

Titel: De therapie voorbij
Oorspronkelijke titel: “Beyond Therapy”
Auteur: Christopher Durang
Vertaling: Aris Bremer
Genre: Komedie in 2 bedrijven
Speelduur: ca 105 min
Speelgroep: 2 vrouwen, 4 mannen
Uitgave: Vink nr A 3255
tel 072 5112407; info@toneeluitgeverijvink.nl
België: via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

“Beyond Therapy” is Durangs populairste en meest gespeelde komedie. Het is ook één van zijn meest zonnige komedies.

Prudence en Bruce kennen elkaar niet maar zijn beiden wel op zoek naar een stabiele en romantische relatie. Beiden zijn in therapie en beiden krijgen van hun psychiater het advies via advertenties contact te zoeken. Bruce is een supergevoelige biseksueel die gemakkelijk in huilbuien uitbarst, een gedrag dat de homofobe Prudence als zwakte ziet bij een man.

Hun eerste ontmoeting verloopt rampzalig en beiden doen daarvan verslag aan hun respectievelijke therapeuten: zij aan de oversekste Stuart die haar al eens verleidde, hij aan de excentrieke Charlotte die over woorden struikelt en de patiënten door elkaar haalt. Het is helder dat beide therapeuten meer getroebleerd zijn dan hun patiënten.

Charlotte raadt Bruce aan een advertentie met andere inhoud te plaatsen. Ook op deze gaat Prudence in, maar dit keer overwinnen Bruce en zij hun oorspronkelijke afkeer van elkaar en ontdekken ze dat ze elkaar zelfs aantrekkelijk vinden.

De situatie blijft echter gecompliceerd. De homoseksuele Bob, waar Bruce mee samenleeft, doet er alles aan om de status-quo te handhaven. Prudence heeft een verwarrende kennismaking met Bob en een telefoongesprek met zijn bemoeizieke moeder.

Een en ander loopt uit op een chaotisch etentje in een gek restaurant. Veel geschreeuw, een schietpartij met losse flodders en therapeuten die elkaars werk afkraken. Daarna weten Prudence en Bruce wat ze voor elkaar voelen, maar helemaal zeker over een toekomst samen zijn ze nog niet. Maar als alle anderen vertrokken zijn, glimlachen zij naar elkaar en zingen samen hun favoriete song: Someone to Watch over Me.

personen:

Bruce: 30-35 jr. biseksuele man, gevoelig maar optimistisch
Prudence: ca 30 jr. knappe vrouw, streeft naar perfectie
Stuart: 40-45 jr. psychotherapeut van Prudence
Charlotte: ca 50 jr. psychiater, behandelt Bruce
Bob: ca 30jr. homoseksuele partner van Bruce
Andrew: ca 25 jr. kelner

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print